ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

>>>>>>
"Μένουμε Σπίτι" και διαβάζουμε βιβλία.
Κάντε τις δικές σας προτάσεις για ΒΙΒΛΙΑ (έντυπα ή ηλεκτρονικά), συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.

16.2.12

«Το παράδειγμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας & Future Library»

εισηγητής: Γιώργος Μπίκας

περίληψη εισήγησης
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το 2009 ανακαίνισε τον χώρο του παιδικού τμήματος και τον μετέτρεψε σε ένα χώρο δημιουργικότητας που εξάπτει την παιδική περιέργεια. Σε αυτό τον  χώρο παιδιά μπορούν να ακούσουν παραμύθια ή τραγούδια σε κρύπτες, να πειραματιστούν σε ψηφιακές δημιουργίες (ζωγραφική) με την χρήση οθόνης αφής , να εκτονωθούν  με την χρήση της παιχνιδομηχανής Wii σε παιχνίδια αθλημάτων (και όχι μόνο) με ασύρματα χειριστήρια. Μέσα στον χώρο των Μαγικών Κουτιών τα παιδιά απέκτησαν ένα καταφύγιο στο οποίο μπορούν να περνούν τις ώρες τους δημιουργικά μέσα από δεκάδες εργαστήρια, Ζωγραφικής , Χειροτεχνίας Ρομποτικής κ.α.  με την βοήθεια των εθελοντών εμψυχωτών. 
Τα μαγικά κουτιά είναι ένας χώρος στον οποίο η Βιβλιοθήκη μαζί με τις πολλές καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες,  χάρισαν στην Βιβλιοθήκη της Βέροιας το Βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» για το 2010 από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

H ιστοσελίδα futurelibrary.gr δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με σκοπό να προωθήσει την ημερίδα  "Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία-Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα". Σήμερα, η ιστοσελίδα συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα κοινωνικό δίκτυο με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Βιβλιοθήκες στο ευρύτερο κοινό.
Από τον Μάρτιο του 2011, ο διαδικτυακός κόμβος Future Library λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος, το οποίο υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org). Το πρόγραμμα συνίσταται στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, η οποία βασίζεται στην εις βάθος διερεύνηση και ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Σκοπός της μελέτης σκοπιμότητας είναι να προσδιορίσει εάν υπάρχει η δυνατότητα για μελλοντική μεταμόρφωση επιλεγμένων βιβλιοθηκών σε κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.

Ο Γιώργος Μπίκας εργάζεται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ως υπεύθυνος στον τομέα τεχνολογίας τα τελευταία 13 χρόνια.  Έχει ασχοληθεί επίσης με την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στις νέες τεχνολογίες. Ανήκει στο μόνιμο προσωπικό της Βιβλιοθήκης το οποίο σαν ομάδα έχει ως όραμα οι βιβλιοθήκες να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου