ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

>>>>>>
"Μένουμε Σπίτι" και διαβάζουμε βιβλία.
Κάντε τις δικές σας προτάσεις για ΒΙΒΛΙΑ (έντυπα ή ηλεκτρονικά), συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.

14.3.12

μαθήτριες μιλούν για τις Βιβλιοθήκες

εισηγήτριες: Γαλάτεια Καραλούλη, Κανδύλα Βένια, μαθήτριες 1ου Γ.Ε.Λυκείου Καρδίτσας
[δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα της διημερίδας]
     Είναι  αλήθεια πως οι νέοι αναγνώστες έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω είτε της έλλειψης χρόνου , είτε του εξειδικευτικού χαρακτήρα του σχολικού συστήματος. Παρά τα αποθαρρυντικά ποσοστά όμως υπάρχουν τρόποι για να προσελκυθούν  νέοι αναγνώστες στη βιβλιοθήκη.

        Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι οι μέρες ανάγνωσης και ανάλυσης λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων. Η ανάλυση θα μπορούσε να γίνει με τη βοήθεια συγγραφέων, κριτικών ή ατόμων με συσσωρευμένη γνώση. Τα λογοτεχνικά έργα, και ιδιαίτερα τα ποιήματα που έχουν ένα βαθμό δυσκολίας στην κατανόηση, μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα με την ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα ζητήματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας.
       Έπειτα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν γινόταν προβολή ρεπορτάζ βασισμένων σε βιβλία. Παραδείγματος χάριν, τις προάλλες στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας παρακολουθήσαμε ένα ρεπορτάζ από την εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας», βασισμένο στο βιβλίο του γάλλου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Le Monde» Marc Roche, «Goldman Sachs  η τράπεζα που  κυβερνά τον κόσμο». Πολύ ενδιαφέρον! Όμως εάν οποιοσδήποτε 17χρονος είχε επιχειρήσει να διαβάσει το βιβλίο πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταλάβαινε και πολλά λόγω των οικονομικών όρων. Τα ρεπορτάζ επομένως είναι ένας ακόμα τρόπος ανάλυσης βιβλίων με σκοπό την κατανόησή τους από όλους.
       Για να επιτευχθούν όμως αυτά απαιτείται εκσυγχρονισμός της βιβλιοθήκης. Δηλαδή νέα τεχνολογικά μέσα, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablets, ώστε ο επισκέπτης  να μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη βοήθεια του διαδικτύου για να βρει γρηγορότερα αυτό που ψάχνει στην ιστοσελίδα άλλων βιβλιοθηκών που θα έχουν κάνει ψηφιοποίηση των αρχείων τους. Επίσης μπορεί να τα χρησιμοποιεί για να κάνει εργασίες. Ο εκσυγχρονισμός όμως δεν περιορίζεται στα τεχνολογικά μέσα αλλά αφορά και το χώρο. Η δημιουργία καφετέριας μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης έχει ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένα αναγνωστήρια και πέτυχε καθώς οι αναγνώστες ένιωθαν πιο άνετα, λες και ήταν σπίτι τους. Αυτή η οικειότητα όμως είναι δυνατόν να επιτευχτεί με τη διακόσμηση του χώρου. «Πιο άνετα καθίσματα, ζωηρά χρώματα.
       Το να θέλει όμως κάποιος να επισκεφτεί μια βιβλιοθήκη εκτός από τα παραπάνω χρειάζεται και μία ακόμα προϋπόθεση. Την ανανέωση των βιβλίων. Μερικές βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Καρδίτσας είναι βιβλιοθήκες-μουσεία. Δηλαδή τα βιβλία που μπορεί κάποιος να δανειστεί και να διαβάσει είναι ελάχιστα. Ενώ αντίθετα τα φύλλα παλαιών τοπικών εφημερίδων και άλλα παρόμοια έγγραφα καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο.
      Με τις κατάλληλες λοιπόν ενέργειες των πολιτών, αλλά και με τη στήριξη της τοπικής διοίκησης είναι εφικτό η βιβλιοθήκη της πόλης μας να ακολουθήσει το πρότυπο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου